Få in gröna inomhusväxter till kontoret i årets budget

Av: Sandra Nilsson – Växtinredare

Kan du motivera kostnaden för gröna inomhusväxter i din budget? Det finns många budgetvänliga alternativ på växter, men också andra viktiga punkter att överväga när du tar hjälp av en växtleverantör. Här får du de bästa tipsen för att både motivera och optimera kostnaden för att hyra växter till ditt kontor.

Få in gröna inomhusväxter till kontoret i årets budget

Har du budgeterat för gröna inomhusväxter inför nästa år? Växter på kontoret är inte bara trevligt för ögat, det är också en investering i gladare, piggare och friskare personal. Är du mitt i budgetplaneringen och funderar på vilka kostnader som du kan dra ner på? Ta gärna en titt på våra budgetvänliga tips som ger kontorsväxterna sin välförtjänta plats, även med en begränsad budget.

Att hyra växter genom en växtleverantör är ofta betydligt mer kostnadseffektivt än att köpa egna gröna inomhusväxter. Det kan vara lätt att både övervattna och oavsiktligt missköta växterna. God kunskap om växternas behov krävs – från optimala ljusförutsättningar, till vätske- och näringstillförsel – för att de ska må bra. Att anlita professionell hjälp av en växtleverantör är därför ett bra alternativ för att slippa tänka på skötsel av växterna. Det finns dessutom ofta ett brett utbud av budgetvänliga växt alternativ att välja mellan. I den här artikeln går vi igenom värdet av att ha växter på arbetsplatsen och ger dig handfasta tips på hur du kan motivera kostnaden för växterna i företagets budget.

Budgetera för gröna inomhusväxter – vad du bör tänka på när du anlitar en växtleverantör

Jämför pris från olika växtleverantörer för gröna inomhusväxter baserat på vad ni faktiskt får för priset.
I valet av växtleverantör är det bra att ta in flera offerter och jämföra priser på gröna inomhusväxter från olika växtuthyrningsföretag. Sätt framför allt också en realistisk budget, och se till att följa den. Tänk dock på att jämföra offerter från flera olika växtleverantörer kan vara svårt, faktorer som exempelvis storlek på kruka och växt kan variera beroende på leverantör. Även faktorer som pris baserat på storlek på kontorslokal kan variera mellan olika leverantörer. Se därför till att er växtleverantör tydligt redovisar vad ni får.

Se över vad som ingår
Vad ingår i uthyrningen? Vissa företag erbjuder komplett skötsel med till exempel regelbunden vattning, gödning och beskärning, vilket är kostnadseffektivt i det långa loppet. Likaså borde planteringsmaterial ingå i ett hyresavtal av växter med er växtleverantör. Tjänster som ersättning av vissna växter, kan vara mer kostnadseffektivt att förhandla in i avtalet från början. Om en växt skulle behöva ersättas utanför avtalet kan det leda till högre kostnader. Ta därför reda på vad som faktiskt ingår i hyresavtalet.

När du tecknar ett hyreskontrakt av kontorsväxter hos Terraplants ingår exempelvis arbetskostnad, frakt och leverans, vilket inte ingår hos många andra växtleverantörer.

Prioritera flexibilitet när det är dags att hyra gröna inomhusväxter till kontoret
Hur flexibelt är leverantören och avtalet? Du kanske vill byta ut växterna efter en tid för att förnya miljön, ändra uttryck eller anpassa dig till säsongen. Finns det möjlighet att göra förändringar inom avtalet eller medför det extra kostnader som kommer ligga till belastning?

Hyra eller köpa gröna inomhusväxter?
Försök att förutse företagets framtida tillväxt, du kanske kan behöva fler växter om företaget expanderar. Det är ju bra om avtalet kan anpassas även till framtida behov. Utvärdera noga kostnaderna för att hyra växterna i förhållande till att köpa och underhålla dem. Hos många växtleverantörer kan du välja om du vill hyra eller köpa. I de flesta fall är dock fördelarna att hyra växter till kontoret fler än att köpa. Ofta är det smidigare och mer kostnadseffektivt att hyra växter, och även mer hållbart i längden. Detta då bland annat att hyra växter till kontoret innefattar garanti av växtleverantören på både växter och växtinredning så som krukor.

Utöver ovan punkter bör ni även ställa er dessa frågor vid val av växtleverantör:

  • Vad är viktigt för ditt företag vid val av leverantör?
  • Miljövänliga val. En leverantör som jobbar aktivt med miljö och hållbarhet.
  • En leverantör som har kollektivavtal och är mån om sin personal.
  • En flexibel och lyhörd leverantör men personlig och nära kontakt.
  • Är budget eller design viktigt? Kvantitet eller kvalitet?

Utgå från företagets förutsättningar när gröna inomhusväxter ska hyras in

Har ditt kontor de speciella förutsättningar som krävs till just de typer av växter du önskar? Kanske är det för mörkt att ha gröna inomhusväxter som kräver mycket ljus? I så fall krävs tåliga inomhusväxter som klarar av en mörkare inomhusmiljö. Oavsett hur förutsättningarna ser ut på ditt kontor hjälper vi på Terraplants till att ta fram förslag anpassade efter förutsättningarna. Genom att välja ett flexibelt företag med erfarna växtleverantörer försäkrar du att de gröna inomhusväxterna inte bara är estetiskt tilltalande, utan också anpassade till förhållandena.

När du funnit en lämplig växtleverantör är det dags för nästa steg – att optimera de gröna inomhusväxterna inom ramen för satt budget. Genom att gå igenom följande fyra punkter kan du säkerställa att kostnaden för kontorsväxter hanteras på ett effektivt sätt.

4 tips hur du optimerar budget för gröna inomhusväxter

1. Utvärdera behovet:
Hur många gröna inomhusväxter behövs baserat på kontorets storlek och utformning? Tänk igenom hur lokalerna ser ut, och be om hjälp att få en första uppskattning på en initial kostnad för uthyrning.

Boka ett kostnadsfritt möte

2. Börja i liten skala
Du behöver inte slå på stort och börja med stora växtväggar eller maffiga rumsavdelare. Starta med lättskötta och prisvärda växter som till exempel Sansevieria, Epipremnum och Dracenan. Dessa tåliga gröna inomhusväxter kräver dessutom minimal skötsel. Var även öppen för återbruk av krukor och växter för att komma ner i pris.

3. Välj gröna inomhusväxter efter säsong
Priset på gröna inomhusväxter kan variera beroende på utbud och efterfrågan, precis som det gör för de flesta produkter. Att hyra växter som är i säsong kan innebära bättre priser och dessutom minska risken för att de behöver omsorg och skötsel utöver det vanliga, vilket även kan sänka kostnader för underhåll. Vi på Terraplants hjälper gärna till med att vägleda om vilka växter som är aktuella och lämpliga för säsongen. Våra växtinredare tipsar er även om vilka växter som går att leverera under hela året samt lösningar på när i tid det är bäst för leverans om ni har specifika önskemål av växter. Vissa växter är exempelvis mer känsliga för kyla medan vissa kan drivas upp väldigt hårt och snabbt men kan ge sämre kvalitet på växten.

4. Förhandla!
Försök att förhandla fram ett avtal som passar din budget och ha också en långsiktig strategi. Det finns fördelar med att förhandla ett längre avtal, exempelvis kan det bidra till lägre månadskostnad och samtidigt fler förmåner. Och eventuella extra tjänster är mer prisvärt att inkludera från början än att lägga till efter hand.

Se gröna inomhusväxter som en investering i år

Slutligen, gröna inomhusväxter kan lätt hamna högt upp på listan för nedskärningar i årsbudgeten. Men när du investerar i gröna växter investerar du också i din personal, vilket bidrar till både välmående och produktivitet. När du tar hjälp av en växtleverantör som Terraplants, hjälper vi till att se över de mest kostnadseffektiva alternativen. Vi ser till att de skräddarsydda växtförslagen passar både företagets behov och budget. Terraplants önskar att alla borde få möjlighet att arbeta i en grön och berikande miljö!

Terraplants har spetskompetens när det gäller växtservice och växtinredning och har under åren hjälpt mer än 500 företag. Vi är en av de största leverantörerna i Stockholm. När du anlitar oss skräddarsyr vi ett förslag och arrangerar växterna på ett trivsamt sätt som passar in i den befintliga miljön.

Se gärna några av de projekt vi gjort tidigare:

Nrep

Arla

7A

Önskar du hjälp att optimera din budget för gröna inomhusväxter?
Kontakta oss.