Växter till kontoret – därför är gröna växter bra för arbetsmiljön

Av: Sandra Nilsson -Växtinredare

Gröna växter till kontoret tillför inte bara en fin inredningsdetalj att titta på, de kan även öka trivseln och produktiviteten på arbetsplatsen. Att det krävs engagerad och välmående personal för att driva ett framgångsrikt företag kommer inte som någon överraskning. När de anställda på företaget mår bra och trivs på arbetsplatsen kan de arbeta mer effektivt, noggrant och vara mer motiverade att prestera önskade resultat.

Ett effektivt och enkelt sätt att öka trivseln bland personalen på en arbetsplats – och samtidigt öka produktiviteten – är att skaffa växter till kontoret. Att köpa eller hyra in gröna växter till kontoret har flera fördelar. I denna artikel går vi igenom 5 anledningar till att gröna växter på kontoret är bra för arbetsmiljön och trivseln på en arbetsplats.

1. Växter till kontoret skapar bättre arbetsmiljö och ökad trivsel

Det finns många naturliga och biologiska förklaringar till varför vi människor mår bra av växter, natur och grönska, bland annat hjälper de till att rena luften, och dessutom får de oss människor att koppla av och må bra. Genom växternas förmåga att öka välbefinnande och få personalen att gå ned i varv, kan en arbetsplats som tar in växter till kontoret gynna trivseln för dess medarbetare. Att ha personal som faktiskt mår bra av att vara på kontoret bidrar inte bara till verksamhetens framgång utan också till arbetsglädje på arbetsplatsen, vilket i sin tur bidrar till den ökade trivseln.

En annan anledning till att växter på kontoret ökar personalens trivsel är att växter ger en känsla av att arbetsplatsen är ombonad. Växter på kontoret ger på så vis en känsla av hemtrevnad och ger intrycket av att företaget bryr sig om både anställda och arbetsmiljön. Att ta in växter till kontoret kan därför skapa både en högre trivsel på arbetsplatsen och ge liv åt en lokal som annars skulle kännas både platt, tråkig och färglös.

2. Kontorsväxter skapar bättre luftkvalitet

Att ha en bra luftkvalitet är viktigt för alla arbetsplatser då det ökar prestationsförmågan avsevärt hos medarbetarna. Några av många fördelar med att skaffa växter till kontoret är därför att:

Växter förbättrar luftkvalitén. Efter att ha suttit inne på ett kontor en hel dag tillsammans med sina medarbetare kan det kännas som att syret i lokalen tagit slut, eller i alla fall försämrats. En av de största fördelarna med att skaffa växter till kontoret är just det faktum att de förbättrar luftkvaliteten inomhus. Växter utför fotosyntesen, vilket innebär att de tar in koldioxid och frigör syre. En studie från University of Technology i Sydney visar att gröna växter inomhus kan hjälpa till att reducera koldioxidhalten med 10 % i byggnader som har luftkonditionering, och med 25 % i byggnader som saknar luftkonditionering. Vissa växter kan också filtrera ut skadliga kemikalier och föroreningar från luften, exempelvis formaldehyd och bensen, som kan finnas i kontorsmiljöer på grund av möbler, mattor och elektroniska enheter som exempelvis datorer. Studier har även visat att en växt som är över 20 cm lång kan hjälpa till att reducera skadliga kemikalier i inomhusluften avsevärt.

Växter förbättrar luftfuktigheten. Växter på kontoret kan även hjälpa till med att öka luftfuktigheten när luften är torr. I ett rum utan växter, är luftfuktigheten vanligtvis runt ca 30 %, vilket egentligen inte är tillräckligt då vi människor behöver omkring 40-50 % luftfuktighet för att må bra. Det är där växterna kommer in i bilden, och löser problemet. En högre luftfuktighet ökar alltså inte bara prestationsförmågan utan kan även vara behagligare att vistas i, och dessutom minska besvär som är förknippade med torr luft (hosta, torr hals, irriterade ögon, etc.).

Genom att ta in gröna växter till kontoret kan du alltså skapa en renare och friskare arbetsmiljö för all personal som vistas där. Exempel på extra bra luftrenande växter är:

● Fredskalla (Spathiphyllum)
● Gullranka (Epipremnum)
● Svärmorstunga (Sansevieria)

Så har vi hjälpt andra kunder

3. Att skaffa växter till kontoret kan minska stress hos anställda

Arbetslivet kan vara utmanande för många anställda, och det är inte ovanligt för medarbetare att känna sig stressade under sina arbetstimmar. Som tur är kan gröna växter naturligt reducera stress för oss människor. Med natur, växtlighet och grönska i vårt synfält eller i vår närhet, sjunker våra stressnivåer märkvärt. Studier gjorda av Green Plants for Green Buildings visar att gröna växter kan minska stress- och ångestnivåer bland anställda med 37 %. I undersökningen svarade också 44 % av de som deltog, att de själva upplever att de är mindre arga och uppröra när de arbetar i gröna miljöer.

Att ha växter, grönska och natur i sin omgivning kan också främja avkoppling och återhämtning. Genom att ta in växter till kontoret kan en mer avslappnad och harmonisk arbetsmiljö skapas med relativt enkla medel, vilket bidrar till ett ökat välbefinnande hos medarbetarna.

4. Ökad produktivitet och koncentration genom att skaffa växter till kontoret

En annan fördel med att skaffa gröna växter till kontoret är växternas förmåga att förbättra både koncentration och produktivitet bland medarbetarna, något som visat sig öka produktiviteten bland anställda med 15 %.

Att ta in växter till kontoret har alltså många fördelar för medarbetarens hälsa:

● Att vara omgiven av gröna växter på kontoret gör oss mer alerta och fokuserade.
● Gröna växter kan bidra till minskad trötthet och ökad kreativitet.
● Genom att integrera gröna växter i arbetsmiljön kan du som arbetsgivare hjälpa dina medarbetare att bibehålla koncentration och arbeta mer effektivt.

5. Förbättrad akustik- och ljudnivå

På arbetsplatser kan det ofta förekomma störande ljud, exempelvis det konstanta ljudet av tangenter som skrivs på, eventuella fläktar som är i gång, kaffemaskiner som låter, möten, etc. Därtill kan utomstående oljud komma in i lokalen som exempelvis ett vägarbete utanför som bullrar. En arbetsmiljö som är mindre bullrig är både mer hälsosam och kan minska risken för arbetsfrånvaro. En mindre bullrig arbetsmiljö kan samtidigt öka produktiviteten bland de anställda. Det här är något som långsiktigt minskar kostnader dels för sjukfrånvaro och dels för anställda som inte orkar jobba med full kapacitet.

Att ta in växter till kontoret förbättrar således inte bara akustiken, utan kan även reglera ljudnivån på en arbetsplats. Vissa växter fungerar som naturliga ljudabsorbenter och kan hjälpa till att minimera bullerljud, störande bakgrundsljud och eko. Att sätta växter på vägg och hänga växter från tak, och jobba med mossor eller växttavlor är ett bra sätt för att dämpa akustiken. Det sker genom förmågan att absorbera och dämpa ljudvågor, vilket kan skapa en tystare och mer behaglig arbetsmiljö.

Vilka växter till kontoret ska jag välja?

Du har förmodligen insett fördelarna med att skaffa gröna växter till kontoret, men kanske undrar vilka växter du ska välja samt hur och var du ska placera dessa? Det finns många olika sätt att inreda kontoret med växter. Funderar du på att ha en växtvägg? Eller känner du att det räcker med ett par krukväxter? Oavsett vad du föredrar så finns det alternativ så att du kan hitta växter som passar just din arbetsplats och ditt företag. Vi erbjuder kostnadsfria konsultationsmöten på plats där vi tillsammans med er ser över vilka växter och inredning som passar bäst för just ert kontor.

Terraplants hyr ut växter till kontor och arbetsplatser så att du och dina medarbetare kan njuta av en frisk och grön arbetsmiljö. Vi erbjuder dessutom underhåll och service av växterna. Det går även att köpa växter från oss.

Välj bland ett stort utbud av växtväggar, växtinredning, krukor och växter. Välkommen att kontakta oss för ett kostnadsfritt förslag för just din arbetsplats!

Kontakta Terraplants växtinredare idag